Vitamin Nedir? Önemi


  


Vitaminler,sağlık yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir.Vitamin Latince yaşam  anlamına gelen "VİTA" sözcüğünden  kaynaklanır.Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır.

YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER :  A, D,  E, ve K vitaminleridir.

SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminlerin ile C vitaminleridir.

ÖNEMİ

A Vitamini: Enfeksiyonlara karşı direnci artırır normal büyüme,üreme,kemik ve diş gelişimi,görme için gereklidir.Cildin tırnakların ve saçların sağlıklı kalmasını sağlar.Diş ve dişetleri için büyük önem taşır.


Domates,Kayısı,Kuşkonmaz,Maydanoz,Ispanak,
Havuç,Kereviz,Marul,Portakal,Erik

D Vitamini : İnce bağırsaklardan kalsiyum emilmesini yardımcı olur.Kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasının sağlar.


Balık yağı,Balık,Yumurta,Tereyağı,Karaciğer,
Et,Sebzelere,Güneş


E Vitamini : Karaciğere gelen K vitamini burada üretilen bazı pıhtılaşma faktörlarinin yapımında rol alır. K vitamini takviyesi yalnızca kanamalı hastalarda verilir.




Ispanak,Kabak,Marul,Yeşil domates,Yeşil biber,İnek sütü,Peynir,Tereyağı,
Yumurta,Kırmızı et,Pirinç,Karaciğer,Mısır,Muz,Şeftali,Çilek


C Vitamini: Vücudumuz C vitamini üretemez bitkiler ve bazı hayvanlar bu vitamini üretebilmektedir.Besinlerle alınan vitamin 2 saat içerisinde kullanılır 4 saat sonunda uzaklaşır.Yaraların iyileşmesini,damarların sağlıklı olamalarını sağlar.Vücudun savunma sistemini artırıcı etkisi vardır.


Siyah üzüm,Narenciye,Çilek,Kavun,Yeşil biber,Maydanoz,
Brokoli,Havuç,Soğan,Bezelye


,

0 yorum: